Bine ai venit, Vizitator. Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi. Ai omis cumva emailul de activare??




Divertisment online - recomandam.ro

Divertisment Online

Proverbe, citate, bancuri, ghicitori, poze, filme online, avatare, jocuri şi poveşti



INDEX       Proverbe       Maxime       Poezii       Articole       Forum       Hartă site      





Linux Ubuntu Guides Linux games - Lutris.net Publicitate online
 Articole



Pestele: Pro si Contra

Pestele: Pro si Contra

De ce e asa de bun?
In primul rand prin valoarea nutritionala ridicata a carnii de peste: peste 18 % proteine, continut ridicat de fosfor, iod, vitamine din grupul B, vitamine liposolubile A si D. Una dintre principalele calitati ale carnii de peste este continutul redus de grasimi saturate, fiind foarte bogata in acizi grasi polinesaturati de tip omega trei si diferiti acizi grasi polinesaturati de origine animala (omega 6). La ce ajuta acesti acizi omega trei polinesaturati? Studii ample au demonstrat ca un consum regulat de peste confera un anumit grad de protectie cardiovasculara: boala aterosclerotica (ingustarea vaselor de sange prin depunerea la interiorul acestora a unor placi de grasime) avanseaza mai incet, hipertensiunea arteriala apare mai rar, aritmiile cardiace (tulburari ale ritmului cardiac) scad ca frecventa, iar riscul de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale (infarcte cerebrale) este si el diminuat. De asemenea, o serie de boli ce implica o activare excesiva a sistemului imunitar, pot raspunde pozitiv la o dieta bogata in peste: psoriazis, poliartrita reumatoida, astmul bronsic.



Nu degeaba se spune ca pestele te desteapta: copiii ai caror mame au consumat peste pe perioada sarcinii, a alaptarii si ulterior au primit in alimentatia lor peste, au o dezvoltare neuropsihica mai rapida si sunt mai inteligenti. Si batranii au de castigat: 1-2 mese de peste pe saptamana s-au dovedit a incetini instalarea declinului capacitatilor intelectuale induse de imbatranire, ba chiar a aparitiei dementei Alzheimer.



De ce e rau?
In ultimii ani pestele si mai ales pestele oceanic a devenit tinta ingrijorarilor nutritionistilor. Argumentele lor sunt foarte puternice: pestele oceanic acumuleaza cantitati insemnate de mercur, intr-o forma toxica pentru om - metil mercur.



Cum de stramosii nostri consumau peste aproape zilnic si nu pateau nimic? Ei bine, metil-mercurul este o achizitie recenta: poluarea oceanului! Arderea carbunelui in termocentrale este considerata a fi principala sursa: se estimeaza ca numai Statele Unite elibereaza anual in atmosfera sute de tone de mercur. El va fi purtat de vant si in timp se va depune. In ocean el este transformat de bacterii in metil mercur, pestii mici inghit plante cu metil mercur si la randul lor vor fi inghititi de pesti mai mari. Astfel, cu cat urci pe lantul trofic, cu atat pestele va contine mai multa substanta nociva acumulata in tesuturile sale.



Aceasta substanta "prosteste", fiind descrise o scadere a coeficientului de inteligenta si o scadere a capacitatilor intelectuale la indivizii care consuma foarte mult peste cu metil mercur. Dezvoltarea sistemul nervos al fatului poate fi serios afectata, daca mama abuzeaza de preparate de peste oceanic. De asemenea, copiii cu varsta sub 6 ani (mai ales cei mai mici de trei ani) sunt considerati a fi la risc. Tot in aceasta categorie intra si persoanele cu insuficienta renala si cele care prezinta un raspuns imun exagerat la metale.



Care sunt de evitat?
Femeile insarcinate, care alapteaza sau care isi doresc a ramane insarcinate, precum si copiii sub 15 ani trebuie sa respecte urmatoarele recomandari:
  • Sa nu consume carne de rechin, peste sabie, macrou, calcan.
  • Tonul trebuie consumat maximum 180 de grame de 1-2 ori pe saptamana.
  • Pestele de apa dulce (pastravul, somnul) cultivat in fermele piscicole poate fi consumat fara probleme.





  Ref: Revista Look!
  Sanatate si dieta
  04/03/2007





 Vezi articole similare


  Inapoi la articole









 Etichete






Hartă site   |   Parteneri   |   Publicitate   |   Politică cookies   |   Politică de confidenţialitate   |   Termeni şi condiţii   |   Forum   |   Contact

© 2024 Divertisment.recomandăm.ro. Toate drepturile rezervate.
Design: EVIDWEB