Bine ai venit, Vizitator. Te rugăm să te autentifici sau să te înregistreziMesaje recente
Divertisment online - recomandam.ro



 Articole



Shoppingul - o distractie?

Shoppingul - o distractie?

De acum, poti evita noianul de frustrari (si proaste achizitii) ce insotesc dulcea povara a unei sedinte de cumparaturi. Inarmeaza-te cu sfaturile expertelor in moda si purcede la vanatoare! Inainte de a iesi din casa, asigura-te ca ai trecut in revista urmatoarele probleme:

Ai la dispozitie timp suficient

Cand mergi sa cumperi un articol anume - sa zicem, un costum pentru un interviu sau o rochie pentru o nunta - sa dai buzna in mall in ora de pauza de pranz e doar un stres inutil. Aloca mai degraba vreo doua-trei ore sau chiar intreaga dimineata acestui proces. Cauta sa eviti orele de varf; pentru a ocoli aglomeratia, alege fie dimineata foarte devreme in week-end, fie seara tarziu in zilele de lucru.

Nu esti sensibila la SPM

Daca te stii afectata de sindromul premenstrual, nu programa o partida de cumparaturi in saptamana care precede ciclul sau in cea de dupa. Vei fi nervoasa, nerabdatoare, critica sau vei constata ca din cauza balonarii marimea uzuala nu ti se mai potriveste.

Aranjeaza-te sa arati cat mai bine!

Lumina taioasa a neoanelor din cabinele de proba nu e deloc flatanta, ba dimpotriva. Iti poate submina buna dispozitie in cateva secunde, scotand la iveala tot felul de detalii anatomice si estetice… Mergi la shopping epilata, machiata si cu parul aranjat intr-o maniera cocheta, dar extrem de comoda, sa nu trebuiasca refacuta coafura dupa fiecare proba.

Poarta pe dedesubt cea mai buna lenjerie

Nu numai ca iti vine perfect si te bucura sa te vezi dezbracata in oglinda, dar si hainele pe care le vei incerca pica mai bine. Ideal ar fi un chilot tanga si un sutien, asortate si perfecte ca marime si comoditate. Tot confortabile si mai ales practice trebuie sa fie hainele pe care le porti (de preferat cu nasturi, sa nu le scoti pe cap) si incaltamintea (saboti sau mocasini, usor de scos si de incaltat de zeci de ori). Nu e nimic mai rau decat sa bati magazinele cu dureri de picioare, sau sa cumperi un costum care nu-ti vine chiar perfect numai pentru ca te-ai saturat si nu mai suporti sa te dezbraci si sa te imbraci inca o data. O alta sugestie: la shopping, poarta haine suprapuse, cum ar fi vesta, camasa, maieu. Sunt magazine in care sistemul de incalzire functioneaza atat de naprasnic, incat vei transpira toata; e mai prudent sa ai ce scoate decat sa continui vanatoarea intr-un pulover ud leoarca.

Nu lasa geanta sa te doboare!

Alege fie un rucsac mic si elegant care iti lasa mainile libere sa scormoneasca, fie o geanta cu bareta lunga, pe care sa o poti purta in banduliera.

Du-te singura

Un alt mit ar mai trebui nitel scuturat: shopping-ul colectiv e amuzant! Multe femei considera shopping-ul o activitate sociala, ca e grozav sa ai cu tine prietenele cele mai bune, sa mergeti in gasca. Da, asta daca vrei distractie; daca vrei insa sa-ti atingi obiectivul, sa cauti pana gasesti ce-ti trebuie, renunta la companie. Amicele, iubitul sau mama nu vor face decat sa te incetineasca. Unde mai pui ca nici nu sunt 100% sinceri cand comenteaza cum arati in ceea ce probezi. Nu uita: esti la vanatoare, nu la sezatoare.

Pregateste-te serios

Daca e sa cauti un articol specific, pentru o data anume, acorda-ti cel putin o saptamana de "studiu". E posibil sa nu gasesti exact ceva pe placul tau in prima expeditie; sau e posibil sa fie nevoie de retusuri (tivul, largimea fustei etc.) care nu se fac pe loc. Poate ar fi bine sa programezi intai cautarea si achizitionarea obiectului principal si sa-ti dedici alta zi pentru a gasi pantofii si accesoriile potrivite. Pentru campaniile obisnuite de shopping sezonier, adica improspatarea inventarului de iarna sau vara, fa o lista clara cu ce ai de cumparat, si fixeaza pentru asta un buget cu marje realiste, ce pot fi (oarecum) respectate. Limitarea financiara prea rigida iti limiteaza si alegerile… Fii pregatita pentru flexibilitati de conjunctura!

Caci pana la urma, asta e shopping-ul - o chestiune de incredere. Stii destule despre propriul trup; foloseste-ti cunostintele cu obiectivitate si entuziasm. Fii mai putin critica la adresa defectelor tale, concentreaza-te pe trasaturile ce trebuie puse in valoare de haine.

Odata ajunsa acolo…

... nu pierde din vedere tinta. E usor sa faci cumparaturi cand stii exact ce vrei si te focusezi pe asta. Din pacate, multe femeie pornesc fara sa aiba in minte un obiectiv limpede. Rezultatul? Pierdere mare de vreme (si mai mare de bani); caci ajung sa cumpere impulsiv, doar ca sa nu se intoarca acasa cu desaga goala. Inainte de a intreprinde excursia "de achizitii", asigura-te ca ti-e clar ce cauti - chiar daca asta presupune sa te documentezi si sa cauti inspiratie prin reviste. Te-ai lamurit? Fixeaza o suma si… la drum!

Nu-ti fie jena sa ceri ajutor

Explica personalului din magazin de ce ai nevoie, roaga-i sa-ti sugereze variante de stiluri care sa se potriveasca siluetei si culorii tenului si parului. Ei au oricum o imagine mai completa a marfurilor disponibile decat poti avea tu. Asculta-le sfaturile (asta nu inseamna sa le si urmezi); dar au experienta si doresc sa pleci multumita pentru a reveni si alta data. Sigur ca intentiile lor de a te servi bine sunt motivate in unele locuri de comisionul pe care il primesc de la patron. Oricum, merita sa afli ce au de oferit. Daca nu au ceea ce-ti trebuie, roaga-i sa sune la celelalte magazine din acelasi lant pentru a afla daca exista in stoc articolul sau marimea solicitata. E posibil sa ti se aduca in cateva zile sau sa fii indrumata pe loc la alt magazin din retea.

Nu-ti cumpara imitatii

Ar fi pacat sa fii catalogata drept "impostoare" de amicele cunoscatoare in ale brandurilor celebre. Mai bine gaseste ceva care sa-ti exprime personalitatea fara nici o prefacatorie, decat sa cumperi un Louis Vuitton fabricat in China.

Marimea conteaza

Nu judeca un articol vestimentar dupa ce scrie pe eticheta sau dupa cum arata pe manechin. Fiecare fabricant croieste dupa tipare proprii, care demult nu mai sunt standardizate. E un truc ordinar, dar functioneaza prin efect psihologic: se trece pe eticheta o masura mai mica decat cea reala - pentru ca orice clienta sa fie satisfacuta de "minunea" de a incapea in haine marimea 34! Probeaza, nu citi cifrele deseori mincinoase!

Macar mental, despre ce haine sunt demne de atentie la urmatoarea sesiune de shopping. Sfatul cel mai de seama e sa investesti fara rezerve in articole clasice, care rezista timpului si modelor, si sa le accesorizezi cu detalii mai moderne, avangardiste sau amuzante, care nu traiesc mai mult de un sezon doua.

Incearca ceva cu totul nou

Te farmeca originalitatea unui look gen Sarah Jessica Parker? Nu te feri sa cauti in locatii la fel de originale: magazine second hand, targuri de vechituri, pravalii cu marfa chinezeasca.

E time-out

Obosita de cursele printre rafturile cu frumuseti tentante, opreste-te pentru un sfert de ora din cursa si vei capata puteri noi. O pauza de cafea si prajitura e absolut esentiala pentru inviorarea spiritului tau de exploratoare!

Cu cine ai de-a face

Te-ai intrebat de ce sunt vanzatoarele prea insistente, nepricepute sau nepoliticoase? Nu e deloc comod si nici placut sa intri intr-un magazin si sa descoperi ca singurul lucru pe care ti-l poate oferi vinzatoarea e atitudinea aroganta. E si mai jenant cand asta se intimpla intr-un butic cu pretentii, unde pana si umerasele au niste preturi pe care nu ti le-ai putea permite… Cel mai bun sfat? Fii cinstita cu tine si iesi din scena cu politete. Si nu te lasa impresionata daca vanzatoarea e tafnoasa; adevarul e ca nici ea nu-si poate permite sa cumpere ce vinde. Nu lua insa comportamentul vanzatoarelor ca pe un afront personal. De multe ori vina nu e doar a lor, ci a sefilor care nu le-au dat educatia necesara - din incompetenta sau neglijenta. Rareori fetele din spatele tejghelei au un simt comercial innascut, natural si spontan, si o atitudine plina de solicitudine, fara excese de insistenta. O vanzatoare care nu a fost instruita temeinic nu prea are cum sa stie ce sa recomande clientelor, nu cunoaste proprietatile textile ale materialului, nu are notiuni de croitorie, si de aici vine atitudinea de "lasa-ma sa te las … ca tot nu stiu ce sa-ti spun". Ori, dimpotriva, devine o caracatita posesiva, te bombardeaza cu falsa preocupare si te vampirizeaza - pana cumperi ceva, numai sa scapi de gura ei. Responsabilitatea pentru lipsa politetii si profesionalismului e exclusiv de partea managementului; si ei, patronii, au de pierdut - nu tu. Daca vanzatoarea se poarta intolerabil, cere sa vorbesti cu superiorul ei; daca e doar pierduta in spatiu, atunci ori te descurci singura printre rafturi, ori iti cauti de drum.

Caci pana la urma, asta e shopping-ul - o chestiune de incredere. Stii destule despre propriul trup; foloseste-ti cunostintele cu obiectivitate si entuziasm. Fii mai putin critica la adresa defectelor tale, concentreaza-te pe trasaturile ce trebuie puse in valoare de haine.

Odata ajunsa acolo…

... nu pierde din vedere tinta. E usor sa faci cumparaturi cand stii exact ce vrei si te focusezi pe asta. Din pacate, multe femeie pornesc fara sa aiba in minte un obiectiv limpede. Rezultatul? Pierdere mare de vreme (si mai mare de bani); caci ajung sa cumpere impulsiv, doar ca sa nu se intoarca acasa cu desaga goala. Inainte de a intreprinde excursia "de achizitii", asigura-te ca ti-e clar ce cauti - chiar daca asta presupune sa te documentezi si sa cauti inspiratie prin reviste. Te-ai lamurit? Fixeaza o suma si… la drum!

Nu-ti fie jena sa ceri ajutor

Explica personalului din magazin de ce ai nevoie, roaga-i sa-ti sugereze variante de stiluri care sa se potriveasca siluetei si culorii tenului si parului. Ei au oricum o imagine mai completa a marfurilor disponibile decat poti avea tu. Asculta-le sfaturile (asta nu inseamna sa le si urmezi); dar au experienta si doresc sa pleci multumita pentru a reveni si alta data. Sigur ca intentiile lor de a te servi bine sunt motivate in unele locuri de comisionul pe care il primesc de la patron. Oricum, merita sa afli ce au de oferit. Daca nu au ceea ce-ti trebuie, roaga-i sa sune la celelalte magazine din acelasi lant pentru a afla daca exista in stoc articolul sau marimea solicitata. E posibil sa ti se aduca in cateva zile sau sa fii indrumata pe loc la alt magazin din retea.

Nu-ti cumpara imitatii

Ar fi pacat sa fii catalogata drept "impostoare" de amicele cunoscatoare in ale brandurilor celebre. Mai bine gaseste ceva care sa-ti exprime personalitatea fara nici o prefacatorie, decat sa cumperi un Louis Vuitton fabricat in China.

Marimea conteaza

Nu judeca un articol vestimentar dupa ce scrie pe eticheta sau dupa cum arata pe manechin. Fiecare fabricant croieste dupa tipare proprii, care demult nu mai sunt standardizate. E un truc ordinar, dar functioneaza prin efect psihologic: se trece pe eticheta o masura mai mica decat cea reala - pentru ca orice clienta sa fie satisfacuta de "minunea" de a incapea in haine marimea 34! Probeaza, nu citi cifrele deseori mincinoase!

Macar mental, despre ce haine sunt demne de atentie la urmatoarea sesiune de shopping. Sfatul cel mai de seama e sa investesti fara rezerve in articole clasice, care rezista timpului si modelor, si sa le accesorizezi cu detalii mai moderne, avangardiste sau amuzante, care nu traiesc mai mult de un sezon doua.

Incearca ceva cu totul nou

Te farmeca originalitatea unui look gen Sarah Jessica Parker? Nu te feri sa cauti in locatii la fel de originale: magazine second hand, targuri de vechituri, pravalii cu marfa chinezeasca.

E time-out

Obosita de cursele printre rafturile cu frumuseti tentante, opreste-te pentru un sfert de ora din cursa si vei capata puteri noi. O pauza de cafea si prajitura e absolut esentiala pentru inviorarea spiritului tau de exploratoare!

Cu cine ai de-a face

Te-ai intrebat de ce sunt vanzatoarele prea insistente, nepricepute sau nepoliticoase? Nu e deloc comod si nici placut sa intri intr-un magazin si sa descoperi ca singurul lucru pe care ti-l poate oferi vinzatoarea e atitudinea aroganta. E si mai jenant cand asta se intimpla intr-un butic cu pretentii, unde pana si umerasele au niste preturi pe care nu ti le-ai putea permite… Cel mai bun sfat? Fii cinstita cu tine si iesi din scena cu politete. Si nu te lasa impresionata daca vanzatoarea e tafnoasa; adevarul e ca nici ea nu-si poate permite sa cumpere ce vinde. Nu lua insa comportamentul vanzatoarelor ca pe un afront personal. De multe ori vina nu e doar a lor, ci a sefilor care nu le-au dat educatia necesara - din incompetenta sau neglijenta. Rareori fetele din spatele tejghelei au un simt comercial innascut, natural si spontan, si o atitudine plina de solicitudine, fara excese de insistenta. O vanzatoare care nu a fost instruita temeinic nu prea are cum sa stie ce sa recomande clientelor, nu cunoaste proprietatile textile ale materialului, nu are notiuni de croitorie, si de aici vine atitudinea de "lasa-ma sa te las … ca tot nu stiu ce sa-ti spun". Ori, dimpotriva, devine o caracatita posesiva, te bombardeaza cu falsa preocupare si te vampirizeaza - pana cumperi ceva, numai sa scapi de gura ei. Responsabilitatea pentru lipsa politetii si profesionalismului e exclusiv de partea managementului; si ei, patronii, au de pierdut - nu tu. Daca vanzatoarea se poarta intolerabil, cere sa vorbesti cu superiorul ei; daca e doar pierduta in spatiu, atunci ori te descurci singura printre rafturi, ori iti cauti de drum.






  Moda si stil
  02/03/2007





 Vezi articole similare


  Inapoi la articole







 Etichete






 FUN






 Social






 Parteneri





Hartă site   |   Parteneri   |   Publicitate   |   Politică cookies   |   Politică de confidenţialitate   |   Termeni şi condiţii   |   Forum   |   Contact

© 2025 Divertisment.recomandăm.ro. Toate drepturile rezervate.
Design: EVIDWEB